Aktiviteter og utflukter for de yngste
Møt islandshester
Hos Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning kan du hilse på hester, sauer eller noen av de andre dyrene på gården.
Moskussafari
Møt urdyret på Dovrefjell! Et flott avbrekk med en dags vandring inn i moskusens rike. Dyktige lokale guider fra Furuhaugli viser veg i høyfjellet.
Fisking
Sett av tid til å utforske elver og vann med fiskestanga. Det er mye flott fjellørret å få på kroken. Husk fiskekort!
Oppvarmet basseng
Hos Toftemo Turiststasjon er det oppvarmet utendørs basseng. Perfekt for de som synes elva er for kald…
Fjellportalen
På Hjerkinn er det verdt å ta en beinstrekk hos Norsk Villreinsenter. Ved Fjellportalen er det en flott fangstminnepark med fangstgroper for villrein, falkefangstanlegg og mye mer.
Møt Dyrene på setra
Både ved Grimsdalshytta og Hjerkinn fjellstue er beitedyr på setrene om sommeren. Mange er sosiale og vil gjerne hilse på!
I Kvitdalen og Grimsdalen er det beitedyr om sommeren som holder kulturlandsskapet ved like.
Og kanskje det morsomte – som kan gjøres overalt:
Lek!
Stopp opp og lek i naturen – la barna få bestemme tempoet. Prøv å ake i lyngen, let etter elgbæsj eller finn en gul blomst. Det er mye å se langs turen.
Tips om å ta med barna på tur
Familietur med sykkel – en god idé?
Selvfølgelig! Men det er lurt å ta noen forholdsregler og planlegge før avreise. Her er noen tips før dere tråkker i vei.
Start med prøveturer
Start med kortere sykkelturer i god tid før reisen. Gjerne lengre turer i helgene. Trivelige og lystbetonte turer, slik at barna og dere som foreldre blir vant med å være på lengre turer sammen.
Få opp entusiasmen
For å få en lystbetont tur som barna vil være med på – planlegg sammen med dem, og «selg inn» ideen din til barna.
Finn deres eget nivå
Hvis dere ikke har vært på lignende turer før, kan det være greit å prøve en helg med kortere etapper istedenfor for eksempel en uke med lange etapper. Det er nok å fylle dagene med om ikke hele dagen brukes på sykkelsetet!
Næringsrik mat
Ta med nok vann og næringsrik mat med nok energi for turene. Vann kan fylles mange steder underveis. Det er ikke like god tilgang på vann langs alle etapper, og tidvis må en ta forhåndsregler fra å drikke fra spesielt små bekker.
Magiske sjokoladesteiner og godteritre
De magiske steinene med sjokolade og godteri er veldig aldersavhengig – men er et flott virkemiddel for å få opp fremdriften.
Motivasjon på slutten av etappen
Finn ut hva barna ser frem til – og planlegg med hovedmotivasjonen ved etappeslutt hver dag. For eksempel å møte hestene på Hjerkinn, eller et bad i basseng på Toftemo …
Drahjelp
Sørg for at du har mulighet til å dra barnet i etapper om det trengs.
Vær med på leken
Opplevelser kan være alt fra å studere mose og blomster – til sykkelturen i seg selv. Samtaler og utforsking i naturen bygger bånd og erfaringer hos både barn og voksne.
Strategiske pauser
Ta høyde for at det blir mange pauser underveis – gjerne flere enn du tror. Ta gjerne pause før barna blir veldig slitne, da er det lettere å holde på overskuddet.
Varme klær og godt fottøy
Mye av Tour de Dovre går i høyfjellet. Selv om sommeren kan været overraske. Ta med ullklær, vindtette klær, luer og votter, og ekstra varme klær for pausene. Godt fottøy er også viktig, og prøv gjerne ut utstyret på kortere turer før dere drar på langtur.
Planlegg i god tid
Planlegg turen i god tid – og inkluder gjerne barna i planleggingen! Sjekk at du har nødvendig utstyr til barn og voksne, eller at du får leid det du trenger. Planlegg ruta, og bestill overnatting og aktiviteter i god tid.