Alt om Tour de Dovre-ruta

 
SCO_21.8.18_4-130.jpg

Tour de Dovre er en sykkelrute som går mellom Dombås, Hjerkinn, Folldal, Grimsdalen og Dovre. Den flotte turen går mellom de tre nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella, Rondane og Dovre.

Naturopplevelser:
Maks!

Sykkelglede

Stress:
Minimalt

Fare for spennende avstikkere

Velg så lange etapper du selv ønsker

Vi har brutt opp etappene for å gi et mer detaljert bilde av ruta. Du legger naturligvis opp de etappene du selv ønsker basert på hvor du ønsker å overnatte. Legg gjerne inn noen avstikkere også – slik at du får enda flere opplevelser på turen!

 
SCO_21.8.18_3-24.jpg

Mellom Dombås og Hjerkinn

Hvis du starter fra Dombås sentrum, følger du gangvegen opp til Trolltun Gjestegård. Derfra følger du tur- og sykkelvegen Nasjonalparkvegen. Denne går parallelt med E6, men er en flott tilrettelagt grusveg uten biltrafikk. Langs Nasjonalparkvegen finner du flere overnatting- og serveringssteder, som Furuhaugli turisthytter.

Når du kommer til Hjerkinn, sykler du noen få hundre meter langs fylkesveg 29, før ruta går videre Kvitdalsvegen fra Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning.

På trafikert vei gjelder vegtrafikkloven §3

· Etappelengde: 30 kilometer

· Stigning: 316 høydemeter

Tips!

De hardeste motbakkene kommer i starten fra Dombås. Ikke bruk opp all energien fra start.

 
kvitdalen+2.jpg

Mellom Hjerkinn og Grimsdalshytta

Følge fylkesveg 29 til Folldal.

Når du kommer ned til Borkhus, kan du velge asfalt langs fylkesveg 29, eller den litt roligere sideveien Baksidevegen.
Baksidevegen går langs elven på vestsiden mellom gårder og jorder.

Fra Folldal følger du den asfalterte Nasjonal Turistveg / Fylkesveg 27 til Grimsdalsvegen og til Grimsdalshytta.

På trafikert vei gjelder vegtrafikkloven §3

· Etappelengde: Ca 57 kilometer

· Stigning: 293 høydemeter

Tips!

I Grimsdalen går det beitedyr om sommeren. Vis hensyn, men hils gjerne på de dyrene som vil hilse på deg.

 
SCO_21.8.18-761.jpg

Fra Grimsdalshytta til Dovre

Turen gjennom Grimsdalen er virkelig spektakulær. Turen langs grusvegen gir panoramautsikt inn i Rondane. Grimsdalen er en aktiv seterdal, og elva Grimsa slynger seg vakkert gjennom dalen.

Mange flotte stoppesteder for korte eller lengre raster. Det er utedo ved fjellcampingen ved Grimsdalshytta, samt Pundarvangen.

Fra bommen ved Eftansåe er det nedoverbakke ned til Dovre sentrum. Du følger gangvegen til Toftemo Turiststasjon, eller du kan følge solsidevegen til Dombås.

På trafikert vei gjelder vegtrafikkloven §3

· Etappelengde: Ca 30 km

· Stigning: 242 høydemeter

Tips!

Grimsdalen er et landskapsvernområde der det er beitedyr i sommermånedene. Vis hensyn til natur og dyr. Bruk toalett hos Grimsdalshytta eller utedoene som står langs rasteplassene.


 
kvitdalen+1.jpg

Fra Dovre til Dombås

Fra Dovre til Dombås kan du sykle solsidevegen/ Fylkesveg 491. Denne tar av før du kommer til Dovre sentrum fra Grimsdalen. Du følger fylkesvegen til E6, og derfra er det gangveg den siste etappen til Dombås sentrum.

Fra Toftemo kan du også sykle via solsidevegen, eller du kan velge baksidevegen / Fylkesveg 497 som går videre fra Toftemo. Begge rutene er asfalterte sideveger til E6 og byr på mange flotte steder langs vegen. Baksidevegen har en bratt motbakke før du kommer til Dombås sentrum.

Trolltun hotell og hytter ligger nord for Dombås sentrum.

På trafikert vei gjelder vegtrafikkloven §3

· Etappelengde: Ca 12 kilometer på begge rutene

· Stigning: 179 høydemeter

Tips!

Utforsk gjerne flere avstikkere mellom Dovre og Dombås. Her finner du mange spennende turer både til fots og på sykkel.

 

DSC03360 (1).jpg

Detaljert kart på Ut.no

Tour de Dovre er også beskrevet på Ut.no. Om du ikke skulle finne svar på det du lurer på, kan du gjerne ta kontakt.

Du finner mer informasjon og inspirasjon om turer og opplevelser på visitdovre.no.

Overnattingsstedene svarer også gjerne på spørsmål om turen og de flotte fjellområdene våre!


Greit å vite

Kan du drikke vannet i elva? Er det toalett langs vegen? Her er svar på praktiske ting det er greit å vite om langs ruta.

Merking langs Tour de Dovre

Hele Tour de Dovre blir tydelig merket i løpet av 2020. Nasjonalparkvegen er tydelig merket mellom Trolltun på Dombås og Hjerkinn.

Kle deg for fjelltur

Tour de Dovre anbefales både som sommer- og høsttur. Selv om det er varmt vær, må du ta med deg ullundertøy, yttertøy som tåler regn og vind, lue og votter. Sommeren på fjellet kan by på mye ulikt vær.

Drikkevann fra elv og bekker

Fyll gjerne drikkeflasken din med friskt fjellvann! Velg større bekker eller elver når du fyller. Følg lokale råd om drikkevann, det kan i perioder være frarådet å drikke vann fra små fjellbekker.

Sikkerhet

Tour de Dovre går for det aller meste på dedikert tur- og sykkelveg.

Men husk likevel på regler for å ferdes som syklist i trafikken: Sykle på høyre side av vegen, hold til høyre når du møter noen. Ikke sykle i ruspåvirket tilstand. Ha alltid på hjelm, og refleksvest eller lignende.

Sykkelen din skal ha: Hvitt eller gult lys i front. Rødt lys bak. Rød reflektor bak. Reflektor på pedalene. To bremser som virker uavhengig av hverandre. Ringebjelle.

Sporløs ferdsel

Husk at det du tar med deg, skal bli med ut igjen! Ta med deg søppel, og kast det i søppelkasser eller containere som er langs ruta. Og det hjelper naturen om du plukker med deg litt mer – hvis noen andre har glemt søppelet sitt.

Reperasjonsutstyr

Husk å ta med deg lappesaker og nødvendig ekstrautstyr. Kontroller at sykkelen og annet utstyr er i orden før du drar på langtur. Blir det krise, så er nærmeste hjelp hos Sport 1 Holum Sportsservice på Dombås og MX Sport i Folldal.

Toalett langs ruta

Alle må gjøre sitt fornødne – men prøv å unngå å bare gå til nærmeste busk. Da blir turen mye hyggeligere for dem som kommer etter deg! Benytt toaletter hos overnattings- og serveringssteder. Det er også toaletter på flere av rasteplassene, se kart over.

Førstehjelpsutstyr

Vi regner med at du allerede har på deg sykkelhjelmen! Ta også med deg litt førstehjelpsutstyr i sekken. I tillegg til plaster, sportsteip, gnagsårplaster og refleksvest, er det kjekt med en vindpose.

Mobildekning

Det er mobildekning langs de fleste steder av turen, bortsett fra: Grimsdalen, Kvitdalen, og noen kortere strekninger. Enkelte av avstikkerne har ikke mobildekning.

Nasjonalparker og naturen

Det som gjør Tour de Dovre unikt, er ruta mellom tre flotte nasjonalparker. Det er fri ferdsel til fots i nasjonalparker, men merk at det er noen verneområder ved ruta (for eksempel Fokstumyra naturreservat) som har begrenset ferdsel deler av året. Det er i utgangspunktet ikke tillatt å sykle i nasjonalparker, men på enkelte vegstrekninger er det tillatt. Ta alltid hensyn til natur og dyreliv.

Fly med drone

Langs flere steder av ruta er det mulig å fly med drone for å fotografere. Deler av Tour de Dovre går i landskapsvernområde, der det ikke er lov å fly med drone uten spesiell tillatelse. Gjør deg kjent med hvor det er lov å fly med drone på Luftfartstilsynets nettsider. Se også kart over hvor det er lov å fly på Safetofly.no.

Hundepensjonat

Tour de Dovre er i lengste laget for din firbeinte turvenn. Dombås hundesenter tar gjerne vare på hunden din mens du opplever området.

 

Tips!

Opplev mer på turen! Lag din egen rute med de avstikkerne du selv ønsker. Vi har samlet høydepunktene langs ruta!

 
 
Moskussafari-21.jpg